Werkschoenen: onmisbaar op de werkvloer

werkschoenen

Het belang van werkschoenen

Ondanks dat hun belang vaak vergeten wordt, zijn de voeten een van de belangrijkste lichaamsdelen. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt als je er niet bewust over nadenkt – de voeten tillen ons hele lichaam, dag in dag uit, en slepen ons overal heen waar we naartoe willen. Daarom is het belangrijk om er altijd voor te zorgen dat de voeten goed verzorgd en comfortabel zijn – want als je voeten je niet kunnen dragen, kun je natuurlijk vrijwel niks meer. Werkschoenen lijken misschien onbelangrijk, maar zijn van groot belang voor allerlei verschillende beroepen.

Tijdens het werken worden de voeten vaak intens veel belast, en wordt er veel meer van ze gevraagd dan op een gemiddelde dag. Hierdoor is het belangrijk om juist op zware werkdagen je voeten wat extra steun te bieden door het aanschaffen van stevige werkschoenen.

Wanneer zijn werkschoenen nodig?

Er zijn allerlei verschillende beroepen waarbij het belang van werkschoenen wordt onderschat. Een goed voorbeeld is een baan in de horeca. Dit geldt voor de bediening die soms wel 10 uur lang op hun benen staat en heen en weer rent met stapels zware borden op de armen. En dan moeten de schoenen ook nog bij de aantrekkelijke werkoutfit passen. Ook in de keuken en in de spoelkeuken zijn werkschoenen belangrijker dan vaak wordt gedacht. In de loop van de dag, zeker op warme en drukke dagen, vallen er allerlei etensresten op de grond waardoor de vloer al snel vettig of nat wordt. Koks hebben hiervoor stevige schoenen nodig waarop je niet snel uitglijdt.

Dan zijn er natuurlijk nog de beroepen waarbij werkschoenen als een meer standaard onderdeel van de werkkleding worden gezien: bouwvakkers, banen in de transportsector, magazijnmedewerkers, en werken met metaal. Maar ook in bijvoorbeeld de zorg kunnen werkschoenen niet missen. Dit werd bijvoorbeeld duidelijk toen bekend werd hoe gevaarlijk het dragen van instapschoenen kon zijn voor verpleegsters. Ondanks dat deze comfortabel zitten en dus fijn lijken voor een lange dag op het werk, hebben er incidenten plaatsgevonden waaruit bleek dat de gaatjes in de schoenen toch echt gevaarlijk waren in de zorgsector.

In conclusie

Al met al zijn werkschoenen dus een stuk onmisbaarder dan ze op het eerste gezicht lijken. Naar schoenen wordt vaak niet snel gekeken – zeker op het werk – maar zonder stevige schoenen die werknemers beschermen tegen allerlei gevaren van buitenaf (of dit nou een vallende naald is of een glibberige keukenvloer), was het werk een stuk moeilijker.