Brandveiliger wonen: onze beste tips en adviezen

royalsafety.nl

Brandveiligheid wordt helaas nog te vaak over het hoofd gezien. We zijn allemaal druk bezig met het verfraaien van onze woningen. Maar soms schiet de brandbeveiliging erbij in. Terwijl dit juist een fundament is. Een brand kan al het werk dat je gedaan hebt aan je huis in 1 nacht weg doen vagen. Dus laten we eerst eens bij de basics beginnen. In dit artikel brengen we je bij in de musts op het gebied van brandveiligheid.

Laten we beginnen met de rookmelder(s). Deze helpen je op tijd erbij te zijn bij een beginnende brand, zodat je deze nog op tijd kunt doven voordat het uit de klauwen loopt. Er zijn vele rookmelders die je kunt kopen op de markt, maar een pro tip is om er eentje te nemen die voldoet aan de richtlijnen van NEN. Specifiek hebben we het dan over artikel 2555. We zullen je hier niet vervelen met de details hieromtrent, maar vraag de verkoper hiernaar die zou moeten kunnen aangeven of de beoogde rookmelder wel of niet hieraan voldoet.

Verder zou het aan te bevelen zijn, om een brandblusser in huis te hebben en meerdere indien je een groot huis hebt. Maar het hebben van een brandblusser in huis is niet genoeg. Je dient hem ook van tijd tot tijd te controleren. Liefst ieder jaar. En brandblussers van 10 jaar of ouder die vervang je het liefste. Dit kost misschien meer geld en tijd, maar die ene keer dat je die brandblusser dan nodig zou hebben wil je er zeker van zijn dat je alles gedaan hebt om de brandblusser in goede conditie te houden want als deze faalt op dat moment, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben.

Dan met de feestdagen wil je zeker gebruik maken van de mogelijkheid om decoratie en versieringen brandvertragend te impregneren. Het houdt in dat je de kwetsbare versieringen zoals verjaardagslingers in laat werken met een goedje dat deze brandveiliger maakt. Met name is het zo dat de brand zich minder rap kan verspreiden. Dit geeft je secondes, minuten tijd, om jezelf en geliefden in veiligheid te brengen of te voorkomen dat de brand zich verspreid en uit de hand loopt. Zeer belangrijk dus met name tijdens feestdagen en evenementen, deze worden gekenmerkt door verhoogd risico op brand.

Daarnaast is het ook een kwestie van bewust zijn omtrent brandveiligheid. Lees eens zo nu en dan een artikel over brandveilig wonen, zoals dit artikel van RoyalSafety.nl. Dit zou je idealiter iedere week doen, je kennis bijschaven over brandbeveiliging.

Daarnaast zou je dan kunnen overwegen om eens een inspectie uit te laten voeren door een expert zoals Royal Safety, om zodoende potentiƫle achilleshielen bloot te leggen en de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten.