Lekkage stap voor stap oplossen

water

Jammer genoeg heb je een lekkage ontdekt. Je ziet water langs de muur lopen of uit het plafond druppelen en er ontstaan grote lelijke kringen als gevolg. Misschien is het zelfs zo erg dat je vloer nu verpest is. Wat moet je doen? Hoe los je deze lekkage op? Het is zaak om snel handelen zodat je kan voorkomen dat er nog meer schade veroorzaakt wordt. De eerste stap is het opsporen van de lekkage, want waar je de lekkage voor het eerst hebt opgemerkt is niet de plek waar het water vandaan komt. Soms is de oorsprong van de lekkage niet direct te zien, omdat deze zich bijvoorbeeld in een muur bevindt. Hiervoor heb je dus de hulp van een loodgieter nodig. De loodgieter heeft de juiste apparatuur om met minimale schade de oorzaak van de lekkage te vinden.

De loodgieter heeft de oorzaak gevonden

Zodra de loodgieter de oorzaak heeft gevonden, moet het probleem zo snel mogelijk aangepakt worden. Het lek moet worden gedicht. Afhankelijk van waar het lek gevonden is Als het lek dicht is, dan moet de schade hersteld worden. Er is natuurlijk vocht vrijgekomen bij de lekkage en als dit vocht niet aangepakt wordt, kan het schimmelplekken veroorzaken. De ruimte waarin de lekkage ontstaan is, ook in muren, vloeren of plafonds moeten nauwkeurig gedroogd worden. Zo zorgt de loodgieter ervoor dat alle vocht verwijderd is en er geen verder schade door schimmel kan ontstaan.

Schade herstellen

Als de lekkage eenmaal verholpen is en alle vocht is opgedroogd, kan je de schade opnemen.
Afhankelijk van waar de schade te vinden is, kan je dit laten herstellen. Misschien zijn er schimmelplekken op de muren of het plafond ontstaan of misschien is de vloer bol komen te staan door het vocht. Het is dan ook verstandig om voor het herstel je verzekeraar te informeren en te vragen naar de mogelijkheden voor vergoeding van het herstel. Het kan zijn dat de werkzaamheden van het herstel alleen vergoed worden als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Hierbij moet je denken aan criteria voor het bedrijf dat het herstel uitvoert en bepaalde onderdelen van het stel die eventueel niet vergoed worden. Het is dus belangrijk om een loodgieter en een verzekeraar in te schakelen, zodat de lekkage professioneel opgelost kan worden en eventuele kosten voor het herstel (gedeeltelijk) op de verzekeraar verhaald kunnen worden.