Tips voor het effectief in- en uitruimen van je vaatwasser

vaatwasser plaatje

Een vaatwasser heb je om onder andere om tijd te besparen. Om dit zo effectief mogelijk te doen, zijn er een aantal handige tips om je aan te houden bij het in- en uitruimen van de vaat. Het is bijvoorbeeld niet alleen handig om er op te letten wat je wel en niet in je vaatwasser plaatst, maar ook hoe je dit doet. Lees onderstaande tips door en het kan simpelweg niet meer mis gaan.

Wat mag er wel en niet in?

Al hebben veel vaatwassers speciale programma’s voor allerlei soorten vaat, sommige items uit je keuken kun je toch beter even met de hand afwassen. Kristalglazen bijvoorbeeld, deze glazen zijn vaak zo kwetsbaar dat ze al snel kapot zullen gaan tijdens een spoelronde in de vaatwasser. Ook de antiaanbaklaag in een antiaanbakpan kan beschadigd raken in de vaatwasser, je wast deze pannen dus ook beter even met de hand af.

Het inladen

Ten eerste is het slim om achteraan in de vaatwasser te beginnen en vervolgens naar voren toe te werken. Zo voorkom je dat je alles er weer uit moet halen en opnieuw erin moet plaatsen, wanneer het aan het eind niet blijkt te passen. Ook is het praktisch om alle grotere items achterin en de kleinere voorwerpen voorin te plaatsen. Daarnaast wordt het je aangeraden alle vaat enigszins schuin in de vaatwasser te zetten, zodat het water er al vanzelf vanaf kan druipen. Dit bespaart je de moeite om achteraf nog te moeten afdrogen. Probeer er verder op te letten dat glazen elkaar niet raken én zet ze bovenin om scherven te voorkomen. Plaats ten slotte al het bestek in het daardoor bestemde bestekbakje of de besteklade.

Niet proppen

Pas op met het té vol proppen van je vaatwasser. Wanneer je dit doet, kan het namelijk zo zijn dat niet alle vaat goed schoon wordt – wat vanzelfsprekend heel vervelend is. Bovendien kan het ook gebeuren dat je vaat beschadigd raakt, doordat borden, pannen en glazen tegen elkaar aan botsen.

Het uitladen

Ten eerste is het bij het uitladen van je vaatwasser van belang om te letten op de volgorde waarin je dit doet. Werk bij het uitladen van voren naar achteren, dus eerst de kleinere items en daarna pas de grotere voorwerpen. Zo loop je de minste kans op breuken in bijvoorbeeld je borden en glazen. Als laatste komt een glansspoelmiddel altijd goed van pas, zo droogt je vaat immers sneller én mooier op – hierdoor voorkom je vlekken.